Ulkosauna

Meillä oli heti alusta alkaen ajatuksena, että siirrämme saunan sisältä piharakennukseen. Vanha hirsiasuinrakennus kun ei oikein pidä siitä, että siellä sisällä on sauna. Ainakin kosteusongelmien mahdollisuus pienenee hurjasti, kun sauna siirtyy sisältä pois.

Samalla poistuu myös saunan sijoitusongelma: koska sauna on kaikkien asukkaiden käytössä, olisi hassua, että se sijaitsisi meidän perheen hallinnoimassa osassa taloa, ja muut joutuisivat ikäänkuin tulemaan meille kylään saunoakseen. Pihasaunassa ei ole tätä ongelmaa.

Ulkosauna on rakennettu ilmeisesti noin 30 vuotta sitten, ja otettu jossain vaiheessa pois käytöstä. Sauna itsessään on ihan ok kunnossa, eli pääsemme hyödyntämään paljon vanhoja rakenteita.

Sauna sisältä. Vasemmalla näkyy lauteita.
Sauna sisältä. Vasemmalla näkyy lauteita.

Puramme löylytilan ja pesuhuoneen välisen seinän, muutamme hieman lauteiden sijoitusta, vaihdamme kattopaneelit ja otamme sähkömiehen tekemään tarvittavat sähkötyöt, jotta saamme kiukaan sisältä tänne ulkosaunaan.

Saunan purettava väliseinä.
Saunan purettava väliseinä.

Hyödynnämme tosiaan hyväkuntoisen kiukaan ja siirrämme sen vain saunasta toiseen. Jossakin vaiheessa toiveena on muuttaa tämä pihasauna puulämmitteiseksi, mutta toistaiseksi siis menemme sähkökiukaalla. Saunan seinäpanelit vaihdamme kesällä.

Vesi on aluksi kantovesi. Saunaan tulee nykyisin vesijohdot, mutta emme tiedä niiden kunnosta (ja pakkasenkestävyydestä). Saunomiseen tulee siis vähän mökkifiilistä, kun peseytyminen tapahtuu vesikauhojen ja -sankojen avulla.

Katsotaan miten tehdään sitten myöhemmin: jätämmekö saunan seinään vain vesihanan, josta vesi otetaan sankoihin, vai haluammeko saunatilaan suihkun. Jotenkin tuntuu, että taidamme kallistua tuohon ensimmäiseen vaihtoehtoon. Silloin saunomisessa on ihan omanlaisensa, rauhallisempi tunnelma.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s