Omistajahistoriikkiä

Saimme edellisiltä omistajilta luettelon henkilöistä, jotka ovat aikaisemmin asuneet täällä Villa Luovassa. Mahtavaa tietää paikan historiaa tarkemmin!

villa luova omistajaluettelo

Talon on rakennuttanut vuonna 1790 Johan Tiander, kestikievarin pitäjä. Silloin on rakennettu Kirkkokadun puoleinen osa rakennuksesta.

1800-luvun tietoja on niukasti. Tiedetään, että taloa on laajennettu ensimmäisen kerran vuonna 1800, ja talon ”uusi” osio on rakennettu vuonna 1850. Nämä ovat siis talon pihan puoleista siipeä. Se, ketä täällä on asunut varsinkin tuon jälkimmäisen laajennuksen tapahtuessa, ei ole tietoa.

Vuosina 1881-1901 täällä on asunut kultaseppänä toiminut Ludvig Lindqvist. Eräässä vanhassa valokuvassa näkyy kyltti ”Guld o. Silver Arbeten J.L. Lindqvist”.

1900-luvun alusta puuttuu taas pieni palanen historiatietoa. Sisarukset Grönholm, jotka pitivät vitvaruaffär:iä eli ”valkotavarakauppaa”, ovat asuneet täällä vuoteen 1932 saakka. Siitä, milloin he ovat talon ostaneet, ei ole varmaa tietoa. Lisätietoja vitvaruaffäristä löytyy tästä blogipostauksesta.

Vuodesta 1932 eteenpäin historiatieto on olemassa tarkasti. En laita sitä tähän, sillä suurin osa näistä vanhoista asukkaista on edelleen elossa, enkä ole kysynyt heiltä lupaa nimien julkaisuun.

Aiomme käydä jossakin vaiheessa Hämeenlinnan maakunta-arkistossa tekemässä hieman salapoliisityötä ja kaivelemassa vanhoja historiatietoja, jotta saisimme vähän lisävalaistusta asukasluetteloon etenkin 1800-luvun osalta. Samalla katselemme, joskos löytäisimme vielä lisää vanhoja pohjapiirrustuksia tai kuvia talosta ja sen pihapiiristä.

***

Edit 30.3.: Korjasin Ludvig Lindqvistin nimen (oli aikaisemmin tässä Lundqvist). Hänen nimensä on kirjoitettu joihinkin tietoihin myös muodossa Lönnqvist. Lisäsin myös liikkeen nimen.

Edit 30.3.: Lisäsin linkin Vitvaruaffär -blogitekstiin ja korjasin sanamuodon ”valkotavarakaupaksi”.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s